Magyar Angol
Üdvözli a www.apiterapia.hu! Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó

Hírlevelek

Feliratkozás hírlevélre


Lambert-Eaton szindróma

Lambert-Eaton szindróma egy olyan betegség, amely az idegek és izmok közötti hibás kommunikáció miatt izomgyengeséghez vezet.

Okok

Lambert-Eaton szindróma akkor lép fel, amikor az idegsejtek nem elég acetilkolint bocsátanak ki. Ez az anyag az idegek és az izmok közötti jelátvitel alatt implzusokat továbbít.

Az eredmény izomgyengeség és a myasthenia gravis-hoz hasonló egyéb tünetek. Azonban az említett betegséggel szemben az izmok összehúzódásának folytatásával az acetilkolinból elegendő mennyiséget építhet fel a szervezet ahhoz, hogy kissé javuljon az izom állapota.  Ahelyett, hogy az izom gyorsan elfáradna az ismételt összehúzódás hatására inkább erősödik rövid időre.

Eaton szindróma felléphet olyan betegségek kísérőjeként, mint pl. a rák, mint pl. a kissejtes tüdőrák, illetve autoimmun betegségek, mint pl. a vitiligo, ami a bőr pigment veszteségét is okozhatja. A rák esetében kiváltó ok lehet, hogy a szervezet megpróbál az idegszálak végén védekezni. A ráktól független kiváltó okokat a MDA (Amerikai Izomsorvadásosok Egyesülete) nem ismer [cikk].

Wiki angolul

Wiki németül

Az eredeti cikk fennmaradó része angolul - az angol zászló alatt - él.

Nyomtatható verzió   Nyomtatható verzió       
Főoldal | Sitemap | Fórum | APYS