Magyar Angol
Üdvözli a www.apiterapia.hu! Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó

Hírlevelek

Feliratkozás hírlevélre


Kaptárjelölő besütő

Hamarosan hatályba lép az a jogszabály amely előírja, hogy minden méhész minden kaptárát jelölje meg a saját egyedi azonosítóval.

Azonosításra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (korábban MGSzH) által kiadott tenyészet azonosító számot, a TIR számot kell felhasználni. Ez 7 számjegyből áll. Mérete legalább 20 mm legyen. Az OMME közgyűlésén az a javaslat született, hogy a „HU-” előtagot is süssük be a kaptárakba, ill. fiókokba. Keretek jelölése nem kötelező.

Korábban egy vastag, rézből készült, számokat gázzal melegítő besütőt vásároltam, amellyel nem voltam megelégedve. Lassúnak találtam, amíg felmelegítette a rendszert, és utána is sok-sok energiára volt szükség a számok besütéséhez.

Az Apimondián egy gyorsan működő készüléket is  láthattunk.  Hazaérkezve engedtem a kihívásnak, hogy kifejlesszek egy sajátot, amely ugyanezen az elven működik. A nekifutások alatt több problémával szembesültem - a cikkben a legjobb, jelenleg használatban álló készüléket ismertetem. A leírás és a kapcsolási rajzok alapján az elektronikus vénával is rendelkezők maguk is megépíthetik a készüléket.

A készülék négy fő komponensből áll: trafó, besütő, védelem, kapcsoló.

Trafó: A trafónál a leglényegesebb a teljesítmény, én 600 W-os toroidost használtam. A szekunder oldalon 30 V-os feszültségűt találtam. Ennél kicsit kisebb is elegendő lenne (némi kísérletezés kell hozzá), de ilyet éppen nem találtam a boltban.

Besütő:  A besütő számok anyagának magasabb ellenállásúnak kell lennie, a réz nem alkalmas. Méréseim szerint az 1 mm körüli átmérőjű vasdrót 7 számjegyben c.a. 1,5 ohmos, ez már alkalmasnak bizonyult a feladat megoldásához.

Papírra lerajzoltam a 20 mm magas számjegyeket, majd a drótból kézzel elkezdtem azokat meghajtogatni. A kezdő és a végpontokból merőlegesen felálltam, majd elkanyarodtam a felfogatási hely felé, ahol felkanyarodtam a befogó elemhez. Befogó elemnek sorkapcsot használtam. Egy számjegy vége és a következő számjegy eleje kerültek egy sorkapocsba.

Fontos volt, hogy a számjegyeket egy síkba építve készítsem el. Sorkapocs anyagának a porcelán lenne az ideális. Ha valaki talál legalább nyolc hosszú porcelán sorkapcsot, - ahol a két sorkapocs között legalább 13 mm megvan-, akkor az ideális lenne a célra (kérem emailben jelezze, ha valaki tud ilyen forrást).

Porcelán híján egy erősebb bakelit sorkapcsot alkalmaztam.

Védelem: Tekintettel arra, hogy a számok elhajolhatnak, és rövidzárat okozhatnak, fontosnak tartottam a trafó védelmében a szekunder oldalra egy 16 A-es kismegszakító beépítését. Ez megvédte a trafómat akkor, amikor a különböző besütő anyagokat próbáltam, a réz alacsony ellenállásakor pl. azonnal leoldott.

Ház, érintésvédelem, földelés, csatlakozók kialakítása ízlés és szabályok szerint. Javasolom, hogy a készüléket csak életvédelmi relével ellátott hálózatban üzemeltessék. A besütőfejet célszerű megfelelő burkolattal ellátni, és az odavezető vezetékeket is kellő védelemben részesíteni.

Kapcsoló: Kétféle helyen lehetne a készüléket kapcsolni. Az mutatkozott előnyösebbnek, ha a besütőre érkező áramot kapcsolom, azonban itt magasabb áramerősséget kellett kapcsolni.

Nem találtam egyszerű nyomógombot  - amilyet Argentínában láttunk – amely bírta volna a 16 A körüli kapcsolási áramot. (Még olyat is sikerült összeégetnem, ami elvileg bírta volna). Ezért egy 40 A-es mágneskapcsolót beszerelve egy egyszerű csengőgombot lábkapcsolóként üzemeltetve kapcsolom a 30 V-os szekunder oldalt. Ez azért praktikus, mert mindkét kéz szabadon marad, így finomabban irányítható a fej, hogy egyformán érjenek a számok a falap oldalához.

Elvileg  lehetőség van a primer oldal kapcsolására is, de jelen készüléknél nem ez a megoldás került alkalmazásra.20120425 443 web

A besütés folyamata (lásd video): A számjegyeket finoman a felszínre illesztve rövid ideig hagyjuk a drótokat melegedni. Inkább ismételt rövid kapcsolásokkal, mint egy hosszú kapcsolással égessünk. A vörös izzáskor hagyjuk a melegítést abba. Hársfába néhány másodperc alatt be lehet sütni a számot. A besütésről egy rövid videót megtekinthetnek a www.apiterapia.hu oldalon a tudástárban.

 

A képen a besütő fejét ill. az írásképet láthatjuk. A nagyfelbontású videó, nagyobb méretű, lejátszása lassabb lehet.

A megépítéshez sok sikert, majd jó használatot kívánok. Ha valamely gyártó szeretné megépíteni, akkor kérjük, vegye fel velem a kapcsolatot.

Dr. Körmendy-Rácz János A cikket és a kapcsolási rajzot a "Méhészet" újságban találja.

Nyomtatható verzió   Nyomtatható verzió       
Főoldal | Sitemap | Fórum | APYS